Het ziet er naar uit dat de N.V. Stadion Feyenoord opnieuw, en nu weer tot december, de tijd krijgt voor het zoeken naar meer financiers om zodoende óók de verhoogde bouwprijs te kunnen betalen voor een nieuw stadion.
Het lijkt een tijdsgeste te worden van een nieuwe meerderheid van de gemeenteraad van Rotterdam (coalitie en Leefbaar). Enerzijds omdat ze een financial commitment veel te vroeg en daarmee onverantwoordelijk vinden en anderzijds niet de schuld op zich wil nemen om het project af te blazen.
Het uitstel zal nu ongeveer de volgende naam krijgen: financiel commitment onder opschortende voorwaarden. Ellen Verkoelen (50Plus) noemde dit gisteravond ''een fuik.''
Heel lang leek het erop dat de gemeenteraad – ondanks de mankementen aan de laatste Businesscase, de achterstand bij de financiering, de waarschuwing van de Rekenkamer en de protesten van een groot deel van de supporters – met 23 tegen 22 stemmen zou vasthouden aan het doorgaan van het stadionplan. Dat scenario wordt vooruitgeschoven naar december, maar dan moet Feyenoord tegen die tijd zijn zaken wel volledig op orde hebben. Zo niet, dan komt er geen 40 miljoen vrij voor het aandeelhouderschap en blaast de gemeenteraad de nieuwbouw af. Dat zei Mark Koevermans, de directeur van de voetbaltak van Feyenoord, trouwens vorige week in andere bewoordingen zelf ook al.
De uitstelkoers komt van GroenLinks, dat de laatste maanden steeds meer (oude) bezwaren tegen het nieuwe stadion liet horen. Oud, omdat GroenLinks in de lente van 2017 als oppositiepartij nog tegen de bouw stemde. In het nieuwe college moest het heel lang ja en amen zeggen tegen de grote voorstanders van een nieuw stadion binnen de coalitie: D66, CDA en VVD.
Totdat raadslid Postma de afgelopen maanden steeds kritischer vragen ging stellen en daarmee op één lijn kwam met PvdA-er Tak, die vorige week nog in Dagblad010 zei geen trek te hebben in het vervroegd afgeven van een financial commitment ‘’in een overspannen bouwmarkt.’’
Daarmee reageerde Tak op de opmerking van D66-wethouder Van Gils ‘’dat een afwachtende houding van de gemeente de animo bij aanneemcombinaties om geld te spenderen aan calculaties en marktconsultatie ernstig doen afnemen.’’ Van Gils wilde juist haast maken met een ja. Met opschortende voorwaarden krijgt hij dus toch zijn zin.
GroenLinks, PvdA en Leefbaar Rotterdam sturen voor het gezicht de acquisiteurs van de N.V. Stadion Feyenoord nu opnieuw terug naar de markt voor het zoeken naar voldoende geldschieters en ook naar bouwers, die bereid zijn om (het liefst kosteloos) een goedkoper stadion te berekenen nu de bouwprijzen blijven stijgen.